top of page
Patrick Ellman

Rom

Rom har varit huvudstad i Italien sedan 1871 och var även huvudstad i det romerska riket under antiken.

I Rom ligger även Vatikanstaten.

I Rom så bor det runt 3 miljoner människor och rom kallas även för den eviga staden

Att resa till Rom

Det går ett flertal flyg till Rom och när du flyger till rom så kommer du att landa på Rom-Fiumicinos flygplats som är belägen cirka 35 km sydväst om Rom.

Om du åker med något av lågprisbolagen som Ryan air så kommer du att landa på en gammal militärflygplats som heter Ciampino som ligger cirka 12 kilometer utanför Rom.

Att ta sig från flygplatsen till Centrum

När du ska ta dig från Rom-Flumicinos flygplats så finns det ett flertal alternativ

  1. Buss Terravison är ett av många bussbolag som åker från flygplatsen in till centrum och det är billigt och kostar omkring 5,80€ och tar cirka 55 minuter. Boka bussbiljetten innan om du kan och ta med i beräkningarna att det kan ta tid om du ska hämta resväskan för annars är det krångligt för då måste du gå och ställa dig i kö för att först köpa biljetten och sedan ställa dig i kön för att komma med bussen och har du otur så har andra förbokat och då blir du stående i kön. Boka gärna bussbiljetten innan via

  1. Tåg är kanske inte det billigaste alternativet men jag anser att det är det bästa sättet att ta sig in till Rom, Termini, med Leonardo Express eller FL1 regional tåg som avgår var 15:e minut och tar runt 30 minuter och det kostar mellan 8-14€ beroende på tåg. Du köper biljetten inne på tågstationen som ligger precis vid utgången från flygplatsen och tågen trafikeras av trenitalia.

  1. Taxi kostar runt 50€

När du ska ta dig från Ciampino flygplatsen så kan du ta

  1. Buss Terravision avgår från flygplatsen och det tar cirka.40 minuter in till Centrum, Temini, och resan kostar 5 € för en enkel biljett.

  2. Tåg har börjat gå in till Rom och stannar vid Termini och det är billigt och det kostar enbart 2,70€ och tar cirka 35 minuter med ett byte. Läs mer på:

  1. Taxi kostar 30€ plus 1€ / väska och tar cirka 20–30 minuter

Hotell i Rom

Rom är en stor stad och här finns det gått om hotell i samtliga prisklasser beroende på vart man vill bo.

Vi valde att bo på hotell Residenza **** och vi betalde runt 2000 kronor inklusive frukost och wifi. Hotellet ligger vid Barberini som inte ligger långt ifrån spanska trappan. Och det tog runt 15 minuter att promenera från centralstationen till hotellet så vi var nöjda med läget.

Att ta sig runt i Rom

Rom är en stor stad med mycket att se så jag blev rekommenderad av hotellet att inte åka hop on hop off buss för du kommer att upptäcka mer av staden och det är nära till alla sevärdigheter så det är onödigt att ta den bussen så vi gick runt i Rom och det vara alltid något att se hela tiden. Rom är inte speciellt kuperat så det är inte jobbigt att gå runt i staden.

Att upptäcka i Rom

Staden Rom är full av sevärdigheter som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden då romarriket var världens supermakt. Det finns så mycket att se i staden att man får välja ut en bråkdel av vad du kommer hinna med att se. Rom är en stad som är full med historia vart du än vänder dig och här kommer jag att ge dig tips på vad du kan se i Rom, dock kommer jag inte att ge dig tips här om Vatikanstaten för den kommer du att läsa om i en separat reseguide.

Spanska trappan Ligger vid kullen Pincios sluttning i centrala Rom och trappan är en monumental konstruktion och den heter spanska trappan på grund av att torget nedanför trappan heter Piazza di Spagna (spanska torget). Trappan är indelad i tre plan och det finns 138 trappsteg och trappan förbinder torget med kyrkan som ligger ovanför trappan.

Spanska trappan är mycket fin.

Fontana di Trevi är nog världens mest kända fontän och den är en riktig turistfälla, för här svämmar det över med turister från hela världen, Fontänen består av en enorm bassäng med ljusblått vatten och ur bassängen så växer en klippformation fram föreställande en rad olika vattenväsen och bakgrunden av bassängen är det som en vägg där det rinner vatten ur alla möjliga hål från diverse statyer, den är mycket vacker under dagen och magisk under kvällstid.

Som svensk så kanske du känner igen fontänen ut den gamla filmen som den svenska skådespelaren Anita Ekberg medverkade i den kända filmen La dolce vita från 1960-talet där hon går runt i bassängen och sedan tar ett bad.

Det många gör när man besöker denna attraktion är att man ska stå med ryggen mot fontänen och sedan kasta ett mynt över sin vänstra axel ner i bassängen vilket innebär det att man kommer att komma tillbaka till Rom en dag! Enligt Rom stad som samlar in pengarna så är det runt 20 000 kronor/ dag och allt går till välgörenhet enligt staden.

Fontana di Trevi.

Pantheon var ett anrikt tempel som hyllade de romerska gudarna men på 600-talet gjordes templet om till en kristen kyrka. Gå gärna in för man blir inte så imponerad av att stå utom hus utan när du kommer in kommer du att se en enorm kupol som mäter dryga 43 meter i diameter och längst upp kommer du att se ett öppet hål som är 8 meter i diameter. Höjden på kupolen då? Jo den är även den dryga 43 meter hög.

Pantheon har en mycket stor takkupol.

Plaza Navona Ligger precis bakom Pantheon och är ett torg i centrala Rom och byggdes upp under 1600 talet och här är det mycket fint och gå runt och njuta av de fina byggnaderna i barock arkitektur. I mitten av torget ligger den mycket fina och spektakulära fontänen Fontana dei Quattro Fiumi som betyder de fyra flodernas fontän. Tänk på att det är mycket dyrt att ta en fika eller äta på detta torg, dock så tycker jag att det är värt att ta en riktigt god italiensk glass här och det finns ett flertal glassbarer vid torget men går du rakt fram och till vänster så finns det en mycket god och billigare glassbar.

Monument a Vittorio Emanuele II är ett monument som ligger i centrum via Piazza Venezia, inte så långt ifrån Colosseum och är uppfört till kung Vittorio Emanuele II år 1885 men var inte klar förrän år 1935. Hela byggnaden som är byggd i vit marmor ser ut som en gigantisk bröllopstårta med tanke på de olika nivåerna på monumentet som är 75 meter högt och 175 meter bred så vill du ta en bra bild från toppen så är det bara att ta hissen upp och då kostar det 10€ att komma högst upp i monumentet. Mer info på https://vittoriano.beniculturali.it/it/info.

Den s.k. bröllopstårtan som den kallas i folkmun.

Colosseum är en amfiteater som uppfördes mellan år 72-80 e.kr och under romarriket så utspelades det här strider mellan vilda djur, avrättningar och gladiatorspel inför en publik på cirka 60 000 åskådare, Arenans omkrets är på 527 meter och höjden är på hela 57 meter så det är en mäktig syn när man är där inne så räkna med mycket folk här inne för hit går alla.

Det finns massor av försäljare utanför sevärdigheten som vill sälja på dig biljetter med företräde i kön, för kön är lång här men gå inte på detta trick för de tar överpriser cirka 25–35€ för att bara gå in här när du kan köpa en biljett hit och även till Foro Romano och Palatino för 16€ totalt och du kan boka dina biljetter i förväg och därmed få kö företräde.

Colosseum från utsidan

Insidan av Colosseum.

Forum Romanum ligger bara ett stenkast från Colosseum och under det antika rom så var detta det politiska, religiösa och ekonomiska centrat. Här kommer du nu att se ruiner av tempel och andra byggnader spridda över ett större område och i vardera delen av området står det en mäktig triumfbåge. Det finns guider som går runt i området och erbjuder sig att berätta mer för dig om området för en hyfsat billig peng.

En av de två mäktiga triumfbågarna som finns inne i Form Romano.

Pelarna till ett tempel kanske?

Det är fint att gå runt inne i Forum Romanum.

Mina personliga tips

Det finns en så kallad hop on hop off buss som jag anser man kan hoppa över då det är mycket lätt att ta sig runt i staden och det är så nära till sevärdigheterna så bussarna kör en väldigt kort sträcka mellan stoppen så det känns som slöseri med pengarna för att åka med dem.

Ett av våra favorit områden i Rom blev snabbt Trastevere som var dåtidens område där de fattiga bodde och här saknas storslagna palats och torg så nu är det ett bohemiskt område so håller fast vid sin arbetarklasskultur, här finns många enkla hotell och mycket trevliga restauranger och pubar som serverar mat och dryck till mer humana priser än inne i de centrala delarna av Rom. Gå runt och njut i de smala gränderna och ta en öl på de små trevliga torgen eller Piazzorna som det heter och är du här så missa inte att besöka den mosaikkyrkan Santa Maria.

När ni är här så kan vi varmt rekommendera er två mycket bra restauranger med bra mat och bra priser, den ena heter Antica Osteria Rugantino där vi åt en tre rätter med dryck för runt 10€ och den ligger inte långt från huvudgatan och spårvagnshållplatsen Belli på gatan via della Lungaretta 54 läs mer på https://www.anticaosteriarugantino.com. Den andra restaurangen som vi kan rekommendera ligger vid mosaikkyrkan Santa Maria och den restaurangen heter Tonnarello och här åt vi en mycket god pasta rätt till mycket bra pris och det var mycket mysigt att sitta på denna uteservering.

Denna vackra bron som leder oss in i Trastevere området som blev våran favorit i Rom.

Jag hoppas att ni får minst en lika trevlig vistelse i Rom som vi hade!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page