Dragör
- Patrick Ellman
- 5 mars
- 4 min läsning
Dragör eller Dragør som det heter på danska, är en ort på den danska ön Amager strax utanför Köpenhamn och dess flygplats Kastrup vid Öresundsbrons mynning och är en riktig pärla, en vacker och mysig plats att vara på under våren och sommaren.
Här kan du njuta av de smala gränderna som omgivs av de färgglada husen i gult och orange.

Att ta sig till Dragör
Kommer du från Malmö och Sverige med bil så tar det dig cirka 40 minuter att köra hit. Du kör via Öresundsbron och när du kommer ut ur tunneln så tar du första avfarten (15) till höger och kör över viadukten, när du sedan kommer ner till rondellen så tar du vänster och följer vägen bakom Kastrups flygplats och följer skyltarna mot Dragör.
Väljer du att åka med kollektivtrafiken från Köpenhamn så måste du ta tåget till Kastrup flygplats och där byta till buss 250S alternativt buss 35 mot Islands Brygge och då får du räkna med en restid på totalt cirka 35 minuter.
Historien om Dragör
Dragör grundades i mitten av 1300-talet, dock är man inte säker, men runt 1350 så fick man handelsprivilegier med den dåvarande danska kungen att handla med fisk och då främst med sill.
Sillfisket förde med sig ett stort inflöde av fiskare, köpmän och andra näringsidkare och orten blomstrade under de följande århundradena.
Vid 1500-talets början upphörde sillfisket och området lämnades sedan formellt över till de holländska invandrare som anlände till Danmark under kung Christian II:s styre. Om det under den första guldåldern på 1300- och 1400-talet varit sillen som utgjort stommen i ortens ekonomi kom närheten till Sverige och Skåne att bli en viktig tillgång när Dragör nu etablerade sig som regelrätt fiskeläge med inslag av jordbruk. 1676 hade man över 80 båtar i hamnen och drygt 20 år senare hade bebyggelsen vuxit till 135 hushåll tack vare stor inflyttning från såväl Skåne som andra småorter runt om på Amager.
I mitten av 1700-talet var Dragör Danmarks största maritima knutpunkt utanför Köpenhamn och invånarna försörjde sig på fiske, handelsverksamhet, skepps redning, bärgning av skepp som gått på grund ute i sundet samt lotsning av förbipasserande fartyg. Dragör fortsatt e att blomstra och växa fram till 1807 då de sjöfarts kriget mot England och det s.k. bombardemanget av Köpenhamn satte stopp för utvecklingen.
Efter freden 1814 lyckades ekonomin aldrig helt återhämta sig och från ca. 1880 var Dragörs storhetstid definitivt slut. Orten förvandlades långsamt till en vanlig landsortsbo och en tidig förort till Köpenhamn.
Att upptäcka på Dragör
Dragör består av två delar, den mer moderna delen och den gamla staden och när man befinner sig i den gamla stadskärnan känns det som att tiden har stått helt stilla.
Här finns hela 76 kultur märkta bostadshus och fem fredade hamn byggnader vilket gör det till den mest kultur märkta orten i hela Danmark. De små stenhusen är tätt byggda längs smala kullerstensgator, kalkade och målade i gula nyanser med tak i halm eller rött tegel och vackra spröjsade fönster - stilen är rättfram och enkel och en kvarleva från gamla tiders fiskesamhälle.



Dragörs gator är smala och många är inte mer än gränder, så kallade trillebørsøger eller skottkärre gångar / gränder på svenska. De små gångarna är så trånga att det endast ryms en kärra och användes för att frakta verktyg, utrustning och varor ner till hamnen. Övriga gator är kullerstensbelagda och vindlar runt stenhusen för att emellanåt mötas i små runda torg med träd i mitten.
Gatunamnen är en lustig historia i sig: fram till en bra bit in på 1800-talet hette de helt enkelt ingenting utan man förlitade sig på kännetecken för att navigera i byn.

Dragörs hamn som ännu sjuder av liv och rörelse bär tydliga spår av ortens historia som fiskeläge med en charmig dos av lugn och sommarnöje.

Strosa längs vattnet och njut av den friska havsluften, titta på båtarna som guppar runt på vågorna och när hungern gör sig påmind är det bara att välja ett matställe.
Här finns ett klassiskt fiskrökeri som erbjuder rökta delikatesser från havet.

Dragör fort ligger allra längst ut på Dragörs sydöstra spets.
Fortet byggdes under de turbulenta åren i början av 1900-talet då spänningarna i Europa och resten av världen växte och så småningom utmynnade i första världskrigets utbrott. Danmark ville ha en ny strategisk post från vilken man kunde avvärja angrepp på Köpenhamn, förhindra landstigning på Amagers sydkust, övervaka eventuell fiende aktivitet i farvattnen runt Själland samt skydda Drogden-rännan, en av Öresunds viktigaste och mest trafikerade passager.
Bygget påbörjades 1910 och 1915 stod fortet färdigt på en yta på 32 000 m2.


Jag hoppas att du tar dig tid och möjlighet att upptäcka den här pärlan strax utanför den danska huvudstaden Köpenhamn!
Kommentarer