top of page
Patrick Ellman

Formel 1 resa till Abu Dhabi

Varje år arrangeras det en formel 1 lopp i Abu Dhabi på Yas Marina Circuit på Yas Island i Förenade Arabemiraten.

Formel i Abu Dhabi har arrangerats sedan år 2009 och loppet är det lopp som avslutar den långa formel 1 säsongen.

Att ta sig till Abu Dhabi

Det bästa enligt mig är att du flyger till Dubai som ligger cirka 10 mil nordost om Abu Dhabi och det är förvånansvärt billigt att flyga till Dubai och en flygresa tur och retur mellan Sverige och Dubai kostar mellan 2000-4000 kronor beroende på vilket flygbolag du väljer att åka med.

Jag valde att flyga med Turkish Airlines med en mellanlandning i Istanbul, Turkiet som tog drygt 12 timmar med väntetid i Istanbul.

Att ta sig från flygplatsen in till centrum

Dubai flygplats heter Dubais international Airport (DXB) och ligger endast 4 km nordväst om Dubai centrum.

Dubais flygplats räknas som världens största flygplats med över 67 miljoner passagerare /år.

Om du vill ta taxi till och från flygplatsen så får du räkna med att det kostar runt 50 USD för två (2) personer och resa inklusive en startavgift på 25 USD. Se efter med ditt hotell om de erbjuder transfer till och från hotellet för då kan du spara pengar på det.

Du kan även åka kollektivt med den luftburna tågbanan från terminal 1 och 3 (T1 & T3) och då den röda linjen (red line) och den biljetten kostar runt 20 AED, (Cirka 54 sek).

Vill du ta buss så kostar det runt 5 AED (cirka 14 sek).

Läs mer om flygplatsen på https://www.dubaiairports.ae

Att bo I Dubai

När man ska åka och se formel 1 i Abu Dhabi så är ju frågan om man ska bo i Dubai eller Abu Dhabi? Jag tycker att det är en smaksak, vill du bara se och uppleva Formel 1 och allt där omkring så skulle jag rekommendera dig att bo i Abu Dhabi.

Det finns många olika hotell av alla de slag allt från 1 * till 7* och du får vad du betalar för vare sig du bor i Dubai eller i Abu Dhabi.

Men räkna med priser mellan 217 sek till 1300 sek / natt beroende på klass av hotell

För ett 3*** hotell får du räkna med att betala runt 480 sek/ natt.

Bild visar på ett 3 stjärniga hotet i Dubai

detta var vårt hotell i Dubai ***.

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Vad kostar en veckas vistelse i Förenade Arabemiraten?

Många frågar mig vad en veckas vistelse kostar i Dubai och jag brukar svara, det beror på hur du vill spendera din vistelse i Dubai för här finns inga gränser men man brukar säga;

Vill du leva billigt så kan du komma undan med cirka 4600 sek eller 1900 AED

Vill du ha en vecka bekväm vistelse i Dubai så får du räkna med att din vistelse kostar runt 9000 sek eller 3700 AED och vill du leva i lyx så finns det ingen övre gräns.

Valuta, klimat och lokaltid i Dubai

Lokaltid De skiljer 3 timmar mellan Sverige och Dubai så när klockan är 12:00 i Sverige så är klockan 15:00 I förenade Arabemiraten.

Klimat medeltemperaturen i Förenade Arabemiraten under året är runt +32c, den varmaste perioden i Dubai är mellan juni och september då det är vanligt att temperaturen klättrar över +40c. vill du åka hit när det är som svalast så åk hit mellan december till mars då temperaturen ligger runt +24c

Vill du svalka dig i havet så ha inge större förhoppningar för det för temperaturen i havet ligger på mellan +21-+32c varmt.

Luftfuktigheten i Förenade Arabemiraten är hög och brukar ligga på mellan 50–60% men kan nå över 90 % under de varmaste perioderna.

Valutan i Förenade Arabemiraten valuta heter Dirham och förkortas (AED) eller (DHS) och det finns gott om uttagsautomater i staden och hela landet så du behöver bara ha några småpengar med dig när du ska betala taxi för taxichaufförerna tar i regel inte emot kort men det börjar bli vanligare.

1 dirham = 2,68 sek / 1 krona sek= 0,37 Dirham och på en Dirham så går det 100 fils.

100 sek =37.33 AED

Vad får du då för pengarna i Förenade Arabemiraten?

En cappuccino kostar mellan 25–55 sek (9,34–20,52 AED)

En timmes taxiresa går på runt 70–80 sek (26 AED)

En tre rätters middag för två går på mellan 200–670 sek (75–250 AED)

Seder och bruk i Förenade Arabemiraten

-Ta seden dit du kommer och använd sunt förnuft-

Tänk på att när du reser till Dubai att du besöker ett muslimskt land och du förväntas att som turist att respektera Lokala seder och regler och detta inbegriper att man inte ska klä sig på ett sätt som kan uppfattas som utmanande.

bild visar hur den traditionella klädseln ser ut.

man måste ju klä sig som invånarna i landet 🙂

Här nedan listar jag några bra saker som är bra att ha koll på:

  1. Utanför strand och poolområderna bör klädseln täcka kroppen från knä till axlar; shorts, kjol går bra men långbyxor och trekvartsbyxor är att föredra.

  2. Undvik för åtsittande klädsel och täck axlarna när ni besöker de arabiska kvarteren och moskéer.

  3. Vid stränder och pooler kan ni bära era vanliga badkläder men kvinnor får inte bada topless.

  4. Undvik att vara intim och via din kärlek öppen på publika platser; kramar och kyssar i offentliga miljöer är inte att betrakta som ett okej beteende i Dubai.

Kan man dricka alkohol i Dubai?

Detta är en fråga jag ofta får och svaret på den frågan är:

Ja det är helt okej att dricka alkohol i Dubai men inte i offentliga miljöer men på hotell, restauranger, barer och nattklubbar och andra plaster som har serveringstillstånd så är det precis som hemma.

Var dock aldrig berusad på allmän plats tex på gatan utanför nattklubben får då kan polisen avvisa dig från landet- så var restriktiv med alkohol under ditt besök i Dubai

Hur köper jag mina biljetter till Formel 1 loppet?

Det finns ett flertal olika resebyråer och agenter som säljer biljetter till formel 1 men jag skulle faktiskt rekommendera dig att köpa och göra din egna paketresa genom att köpa själva resan via ett flygbolag och hotell via en hotell hemsida typ www.booking.com och dina formel 1 biljetter via den aktuella formel 1 banans officiella hemsida som i detta fall heter https://www.yasmarinacircuit.com/en/formula1

Området är gigantiskt stort men det finns mycket bra och hjälpsam personal runt om banan som hjälper dig till rätta.

entren till Yaz marina I Abu Dhabi där formel 1 lopper körs.

Detta är entrén till formel 1 banan i Abu Dhabi.

jag med personal som arbetar vid banan i Abu Dhabi.

Runt om formel 1 banan så finns det mycket hjälpsam personal.

Jag i ferarri kläder vid arenan.

Här är jag utanför våran läktare..såklart så måste man visa vilket team man håller på.

Här kan du välja mellan en dags biljett eller en tre dagars biljett som gäller från fredag till söndag och då kan du se mer än formel 1, det arrangeras även mindre lopp såsom porsche cup etc.

När du köper en helgbiljett så ingår det även konserter som arrangeras varje kväll med diverse toppartister av alla de slag så spelar och när jag var där så spelade bland annat Aerosmith och Rihanna och foo fighters

Har du bara biljett till söndagen så kan du gå gratis på konserten den dagen som du har biljett till formel 1 annars kostar en konsertbiljett cirka AED 195 vilket är drygt 480 sek.

Vad kostar en formel 1 biljett?

Du får räkna med att en tre dagars formel 1 biljett inklusive konsert i Abu Dhabi går runt på mellan 3000–5000 sek beroende på vart du vill sitta sedan finns det diverse svit biljetter som kostar upp till 40 000 sek för en tre dagars biljett med Pit Lane walk och entré till konserterna.

Vilken biljett ska man välja?

Det finns som sagt ett stort utbud av olika biljetter i olika prisklasser men en sak som är bra att tänka på är att om du köper en general admission biljett så kan du sitta på alla platser som har general admission platser runt om formel 1 banan.

Samma gäller om du köper en sittplats i en dyr kategori så kan du sitta på de kategorier som är lägre an den du köpt beroende på ledig plats och detta är enklare att göra på fredagen och söndagen då det inte alltid är fullt på arenan.

Vi valde att sitta nere mot vattnet innan bilarna svänger in mot start och målrakan.

Vy åt vänster från läktaren där vi satt.

VY åt vänster där bilarna kommer från..bra sikt.

Bilarna passerade oss precis där vi satt..svårt att få en bra bild.

Bilarna far förbi i över 300 km /timme så svårt att få en bra bild .

Vy åt söder från där vi satt

vy åt vänster där bilarna brpomasar in kraftigt för att ta vänster.

Hur tar jag mig från Dubai till Abu Dhabi

Om du väljer att bo i Dubai och undrar hur du tar dig mellan Dubai och Abu Dhabi?

Det finns ett flertal olika alternativ men väljer du att ta bilen så tar det dig drygt 1 timma att köra bil de 11,5 milen mellan Dubai och Formel 1 Yas Marina Circuit i AbuDhabi.

Vill du ta taxi så kostar det mellan 500–600 sek för en enkel taxiresa och då tar resan drygt 1 timma. Boka via www.dubaitaxi.ae

Väljer du att ta bussen så finns det två olika alternativ:

  1. Linje 106 med 2 byten samt taxi till en total kostnad av cirka 190 sek och denna tur tar cirka 2,20 timmar.

  2. Linje 104 med 2 byten och taxi till en total kostnad av 205 sek och denna tur tar cirka 3 timmar.

Vi valde att hyra bil via hotellet dag 2 för då är man mer fri och slipper boka taxi och passa busstider och annat. Det finns gratis parkering i form av en gräsmatta mitt i öknen och dessa är gratis.

I Dubai kan du hyra alla möjliga bilar, allt från vanliga till diverse sport och lyxbilar och då skenar priset iväg.

Vad kan man annars göra vid Formel 1 banan i Abu Dhabi förutom att se på Formel 1?

Många tror att när man åker till ett formel 1 race att det bara är en formel 1 tävling och sedan åker man hem men under hela helgen så pågår det ett flertal olika tävlingar såsom Porsche cup, Formula 2 och Formula 3 som är under klasserna till formel 1.

Vill du köpa kläder och annan merchendise så det möjligt såklart.

Runt om bana så pågår det olika aktiviteter hela tiden det såsom shower, visningar av bilar så att du på nära håll kan se hur en formel 1 bil ser ut både på in -och utsidan vilket är mycket intressant.

Vy ovanifrån hur en f1 bil ser ut..mycket intressant

Vy från en formel 1 bil ovanifrån…här kan du granska bilarna noggrant.

Det finns även andra olika aktiviteter som små konserter inne på området.

I Abu Dhabi eller Yaz marina som formel 1 banan ligger vid så bjuds det på en konsert efter varje dag tävlingarna pågår, missa absolut inte detta, har du en tre dagars biljett så är det gratis att gå in på konserterna.

I anslutning till formel 1 banan så ligger Ferrari World som är ett nöjesfält och här finns bland annat världens snabbaste berg och dalbana.

Läs mer om Ferrari World på https://www.ferrariworldabudhabi.com

Jag hoppas att du får en trevlig upplevelse här i Yaz marina !

12 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page