Hindås är ett samhälle som ligger mittemellan Göteborg och Borås med cirka 3000 invånare.
Hindås är främst ett friluftsområde och hit lockades förr många västsvenska då Hindås ligger högt och var snösäkert på vintern.
Att ta sig till Hindås
Hindås ligger nästan exakt mellan Göteborg och Borås och det tar cirka 30 minuter att köra de 3,7 milen till Hindås.
Om du väljer att köra bil så kör du på E4 mot Stockholm och tar av vid ryamotet avfart 79 och tar sedan vänster in mot väg 156 mot Hindås.
Hindås ligger nästan exakt mellan Göteborg och Borås.
Väljer du att åka kollektivt så är det bästa alternativet att ta tåget som avgår från Göteborg central station och då tar det cirka 30 minuter att komma till Hindås station, vill du hellre åka buss så tar det drygt 1 timma.
Läs mer på www.vasttrafik.se
Man tar sig lätt till Hindås med tåget.
Att bo i Hindås
Det finns två olika boenden i Hindås och det hotell som jag skulle rekommendera er att bo på är Hindås Gården Konferens & spa men vill du hellre bo på en camping så finns det en mittemot hotellen vid sjön och den campingen heter Hindås camping.
Boka gärna din vistelse på www.booking.com
I anslutning till Hindås gården så finns det ett skogsområde där du kan promenera och springa på väl markerade skogsbanor.
Hindåsgården är ett mycket trevligt Konferans och spa hotell
Att göra i Hindås
Det första du möts av när du kommer till Hindås centrum är den mycket vackra och pampiga Hindås station som är byggs i nationalromantisk stil och invigdes år 1907
Numera är det en samlingsplats för kultur och föreningsliv i Hindås.
Läs mer på https://www.hindasstation.se
Hindås station är en mycket vacker byggnad som ligger i centrala delarna av samhället.
Tar du en promenad uppför backen så kommer du snart att upptäcka den mycket vackra kyrkan som är byggd i Jugendstil och i trä, det finns hela 32 olika fönster runt om kyrkan.
Hindås kyrka invigdes år 1912.
Läs mer på http://www.bjorketorpsforsamling.se
Hindås kyrka är en mycket fin träkyrka som invigdes år 1912.
Missa inte det vackra trädet ”Hängboken” som står på kyrkans mark, trädet är cirka 15 meter högt och trädets omkrets är cirka 80 meter.
Många åker till Hindås för att vandra och njuta av den vackra naturen och härifrån utgår vildmarksledenmot Göteborg och leden är cirka 42 km lång och vill du gå åt andra hållet så kan du gå Sjuhäradsleden som tar dig till Mullsjö via Borås och hela leden är 14 mil lång.
Både vandringslederna börjar på andra sidan järnvägsspåret och går du till vänster så följer du vildmarksleden och tar du höger å följer du sjuhäradsleden.
Vildmarksleden utgår från Hindås i närheten av stationen och leden till Göteborg är 42 km lång.
Hindås ligger högt upp och var förr i tiden en snösäker plats och var då ett populärt utflyktsmål för oss västsvenskar och i samhället så finns det två stycken bakhoppingsbackar och den stora backhoppningsbacken är byggd i betong och invigdes år 1932, väl värt ett besök även idag.
Backhoppningsbacken invigdes år 1932.
Lite kuriosa:
Under fotbolls VM som hölls i Sverige 1958 så bodde både det Brasilianska och det Sovjetiska landslaget här i Hindås.
Comments