Högsbyns hällristningar & Tisselskogen
- Patrick Ellman
- 19 okt. 2022
- 3 min läsning
Högsbyns Hällristningsområde är ett 600 meter stort hällristningsområde från bronsåldern som ligger vid tisselskogen i Bengtsfors kommun i Dalsland.
Hällristningsområdet består av cirka 2500 figurer fördelade på cirka 300 olika stenhällar.
Att ta sig till Högsbyns hällristningsområde
Högsbyns hällristningsområde ligger som sagt vid Tisselskogens naturområde i Bengtsforskommun i Dalsland, närmare sagt i Högsbyn vid Dals-Långed.
Kommer du från E45 som går mellan Göteborg och Karlstad så tar det cirka 30 minuter att köra de 3 milen från Mellerud till Hällristningsområdet.
Du kommer passera Dalslands kanal vid Håverud, (Då har du cirka 10 km kvar)
Ta sedan av till vänster innan du kör ni till akvedukten i Håverud, jag vill tipsa dig att köra väldigt försiktigt på denna väg för den är smal och krokig och mycket brant både uppför och nerför, det kan vara så brant som upp till 24% lutning- så kör försiktigt!
Om Högsbyns hällristningsområde
Högsbyns hällristningsområde ligger i det vackra naturreservatet tisselskog som är beläget vid kanten av sjön Råvarp.
Sjön Råvarp anses har sannolikt ha varit en viktig färdled redan under bronsåldern och troligtvis så fanns de då någon form av kult-eller mötesplats vid Högsbyn som förklarar den rika koncentrationen av hällristningar, man hittar fler och fler hällristningar ju mer man undersöker marken och stenarna i området.
Här finner du mer än 50 hällar med över 2500 hällristningar som är skapade i lerskiffer.
Motiven är figurer och tecken som är skapade för cirka 2500–3000 år sedan och är fortfarande väldigt väl bevarade.
Vid varje hällristning så finns det skyltar som tydligen beskriver vad du ser /skymtar fram på stenhällen.
När man går runt här så blir man överraskad av hur många hällristningar det finns på denna lilla yta.
Det finns många vackra hällristningar här men det är ett par drar till sig ögonen lite extra och det är den mest kända hällristningen som heter Processionshällen som är en enhetlig utförd ristning som troligtvis visar en vår procession från bronsåldern.
Här kan du se en hällristning som heter Voltigörenen akrobat som gör en baklänges volt, det finns en likande hällristning som denna i Tanum. Till vänster om Voltigören å ser du en figur som blåser i en bronslur.
En annan ristning som drar till sig ögonen är ormvindlingshällen som är en massiv ristning med långa våglinjer, skålgropar, fotsulor, solkors och ett skepp som mäter nästan 20 meter.
Hällristningsområdet är väldigt välskött och promenadvänligt och gör det lättillgängligt för alla som kommer hit och det finns en parkering i anslutning till hällristningsområdet och tisselskogen.

det finns även en toalett i anslutning till parkeringen.
Tisselskogens naturreservat
Tisselskogen är som sagt ett naturreservat där hällristningsområdet ingår i.
Tisselskogens naturreservat är ett mycket vackert område som ligger på en udde vid sjön Råvarp som tidigare nämndes i artikeln.
Här finns det mycket vackra naturstigar som börjar vid parkeringen och fortsätter förbi hällristningarna och in i skogen.
Naturstigen är på cirka 2 km. Det är flackt; platt och lätt att vandra i, följ bara den markerade stigen så kommer du att njuta av den vackra naturen, här växer den vackra ängsfloran på ängen vid parkering som sedan sträcker sig mot skogen och sjön. Är du uppmärksam så kommer du snart märka att här växer det även kryddor såsom oregano och kungsmynta på den mycket vackra ängen samt inne i skogen.
Att tänka på när du besöker området:
Tänk på att du nu är i ett naturreservat vilket innebär följande:
Det är inte tillåtet
att plocka blommor.
Gräva upp växter och att bryta kvistar.
Campa eller ställa upp en husvagn på en inte godkänd plats.
Göra upp en eld.
Du måste hålla din hund kopplad.
Du får bara parkera din bil på anvisad plats, alltså den avsedda parkeringen.
Du får endast framföra ditt fordon på den väg som leder fram till parkeringsplatsen.
Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i detta vackra naturreservat!
Kommentare