top of page
Patrick Ellman

Hörnebo Skiffergruva

Hörnebo Skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott.

Under 1700-talet bröts både koppar och järnmalm i området men i Hörnebo Skiffergruva så bröt man takskiffer och brytningen var mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. Verksamheten lades sedan ner omkring år 1880 men togs tillfälligt upp igen en kort tid i början av 1900-talet

Hörneboskiffergruva ligger söder om Vetlanda i Småland.


Att ta sig till Hörnebo Skiffergruva


Hörnebo Skiffergruva ligger cirka 7 km sydväst om Ramkvilla.

Kör mot Landsbro från Ramkvilla och efter cirka 800 meter så svänger du vänster mot Huluboda, följ sedan vägen i cirka 6 km tills du ser skylten Hörnebo Skiffergruva.



en vit skylt som visar sevärdheten hörnebo skiffergruva
Skylt visar vart gruvan ligger från vägen


(Kommer du från Vetlanda så tar det cirka 40 minuter att köra hit och kommer du från Värnamo i väster så tar det dig drygt 1 timma att köra hit)


Det finns en liten parkering innan du ser skylten så parkera där.



en karta över gruvområdet Hörnebo
Karta över området vid Hörneboskiggergruva


Gå sedan mot skylten som ligger cirka 100 meter från parkeringen och gå ner mot gruvan och följ trapporna ner.


en trätrappa som leder neråt en gruvingång
Trappan ner mot gruvtunnelns ingång

När du har kommit ner för trapporna så kommer du till Gruv ingången.



en galler grind som leder in i en 100 meter lång gruvtunnel
Ingången till tunneln i Hörnebo skiffergruva

Gå sedan in och  genom den drygt 100 meter långa tunneln.

Tänk på att tunneln kan vara hal pga. av vattnet som droppar in här och att tunneln har dålig belysning och att det är lågt i tak (själv slog jag i huvudet i Gruv tunnelns tak).

en gruv tunnel
Bilden är väldigt upplyst i efter hand men visar på tunneln som är låg, här får du gå med böjd rygg

som sedan leder till de tre 15-25 meter djupa dagbrotten...



ett gruvbrott
Bilden visar ett av dagbrotten som är mellan 15-25 meter dkupa

en liten sjö i botten av dagsbrottet
Det finns en liten " sjö" här nere som det finns grodor och småfisk i-

.. i dessa dagbrott bröt man skiffer och kallades Hörnebo skiffer som senare användes bland annat till tak.



bilden visar takskiffer
Det var detta de skulle bryta ut och bilden visar hur takskiffer ser ut


Om Hörnebo Skiffergruva


Trakten kring Fröderyd är geologiskt intressant, med tillgång på malm- och mineraler. Under 1700-talet bröts både koppar och järnmalm i socknen. Fredriksbergs koppargruvor, söder om Årset, startades på 1760-talet och drevs till början av 1800-talet, troligen utan vidare lönsamhet, då bolaget beviljades skattefrihet. Omkring 1850 togs driften upp igen. Det nya bolaget startade brytning av skiffer i Karstorp, på gränsen mot Hörnebo och tillverkning av takskiffer tog fart. År 1864 invigdes Södra stambanan, med stationen i Sävsjö var delar av transportproblemen lösta.

År 1873 bildades Fredriksbergs skiffer-aktiebolag och stora investeringar gjordes vid gruvan. En järnväg lades i tunnel från gruvans botten för transport av den brutna stenen för bearbetning vid de nybyggda verkstäderna. Spåret gick sedan vidare till Hörnebo göl där skrotsten tippades. 42 personer arbetade vid brottet 1875, varav 17 med sprängning och transport, de övriga med klyvning och huggning av skiffern. Man tillverkade framför allt takskiffer.

Den färdiga stenen kördes med häst och vagn till stationen i Sävsjö, för transport till Stockholm, Lund och Malmö. I Sävsjö kan man ännu se några hus som täcks av Hörnebo skiffer. Omkring 1880 lades verksamheten ner, men togs tillfälligt upp igen i början av 1900-talet.

De inhägnade gruvhålen och bergen av skrotsten på båda sidor om vägen minner om verksamheten. Den långa tunneln, från gruvhålets botten, finns kvar och man kan gå in i dagbrottet.(Jönköpings länsmuseum)


Tips innan du besöker Hörnebo Skiffergruva


Ett bra tips är att du har med dig en ficklampa och bra skor när du ska besöka denna sevärdhet för du kommer att gå in genom en mörk obelyst tunnel som är cirka 120 meter lång och kan kännas obehaglig om du inte gillar trånga utrymmen, i denna tunnel så kan du gå rakt så du behöver inte vara orolig att du ska behöva krypa. dock är inte vägen ner till gruvan anpassad för folk som har svårt att gå eller ska besöka sevärdheten med rullstol eller rullator.


Det kan vara obehagligt att gå igenom den långa tunneln som leder in till dagbrotten och när du är i en gammal gruvtunnel så beträd den på egen risk!




Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page