top of page
Patrick Ellman

Kungälv

Kungälv ligger cirka 20 km norr om Göteborg.

Kungälv hette ursprungligen Kongahälla och låg cirka 3 km längre norrut än vad staden är belägen nu och det finns spår från 1100-talet för att staden exciterade. För över 400 år sedan så tillhörde Kungälv Danmark och år 1613 beordrade den danske kungen att staden skulle flyttas till fästingsholmen där Kungälvs fästning är belägen.

I Kungälv stad bor det nu cirka 20 000 invånare med totalt dryga 50 000 invånare i hela Kungälvs kommun.

Att ta sig till Kungälv

Det går fort att ta sig till Kungälv för staden ligger endast cirka 20 km norr om Göteborg och du följer bara E6 norrut mot Oslo och resan tar cirka 20 minuter med bil.

Om du väljer att åka kollektivt så rekommenderar jag dig att ta bussen som avgår från Nils Ericsson Terminalen som ligger i anslutning till centralstationen i Göteborg och väljer du att ta ”grön express” eller buss ”SNU” så tar buss resan cirka 30 minuter ock kostar 60 kr.

Läs mer om aktuella avgångar och exakta priser på https://www.vasttrafik.se

Att bo i Kungälv

Då Kungälv endast ligger cirka 20 km norr om Göteborg så skulle jag rekommendera dig att besöka Kungälv över dagen och bo I Göteborg men om du skulle vilja bo i Kungälv så finns det två hotell i staden och då skulle jag rekommendera er att bo på ”fars hatt” som ligger vid Bohus fästning.

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Att ta sig runt i Kungälv

Då Kungälv är platt och en liten stad så kan du utan problem promenera runt här utan några större problem.

I Kungälv samsas trähusen med fästningen och de nybyggda stadsdelarna och det är lätt at ta sig runt i staden.

Att göra i Kungälv

I denna pittoreska stad samsas trähusen och en historisk fästning med nybyggda stadsdelar och här ger jag dig tips om vad du kan göra i Kungälv.

Bohus Fästning är det första du ser när du kommer till Kungälv efter att ha passerat Nordre älv. Fästningen byggdes år 1308 av Norges kung Håkon i syfte att försvara det som då var Norges sydligaste gräns. Fästningen ansågs vara Nordens största och starkaste fästen och det verkar ha stämt för det är ingen som någonsin har kunnat erövrat fästningen trots 14 försök.

Fästningen är öppen för besök mellan april och september och entrén kostar 100 kr, om du har Gothenburg pass å har du fri entré till fästningen.

Läs mer om öppet tider och aktuella priser och rabatter på https://www.bohusfastning.com

Fästningen i sin prakt när man kommer in i Kungälv.

Denna runsten står nedanför fästningen.

Kungälvs kyrka som ligger nedanför fästningen påbörjades att byggas 1616 och stod klar redan 1617.

Ljuskronorna som finns i kyrkan är delvis skänkta av borgarna 1630 och 1655 samt ljusstakarna som är i mässing är inköpta i Lübeck 1649.

Kyrkan ligger nedanför fästningen in mot staden.

Om du fortsätter en bit genom staden så kommer du att komma fram till en fabrik som gör kex och den heter Göteborgs kex och här finns bräckboden som alla boende i Göteborgsområdet gärna går till när man är i Kungälv för här kan du köpa kex till mycket bra priser.

Läs mer om utbudet på https://www.goteborgskex.se.

Här kan du köpa kex till reducerade priser.

Fontins naturreservat ligger cirka 2 km promenad upp i skogen och här finns det en motionscentral och Fontin är ett naturområde med ett flertal löp och vandringsleder som går genom Bohus området.

Vill du veta mer om Kungälv så läs https://www.kungalv.se/kultur–fritid/turist/

Det är fint att promenera runt i Fontin området.

Mina personliga tips om Kungälv

Om du blir hungrig och vill äta lunch så finns det ett antal restauranger i centrala centrum men en som jag verkligen kan rekommendera er att besöka är Hamburgerbaren Oscars som ligger på Ytterbyvägen 15 som är en tvärgata till huvudgatan i Kungälv.

Här serverar de främst hamburgare och Pizza men jag kan verkligen rekommendera er att prova någon av alla hamburgare för alla håller hög klass och du håller dig mätt länge.

Restaurang oscars har…

.. mycket goda och prisvärda hamburgare.

2 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page