Nydala klosterkyrka grundades i juni år 1143 av Cisterciens munkar från Frankrike och är ett av de första Cistercienskloster i Norden tillsammans med Alvastra kloster.
Här levde och verkade de franska Cisterciens munkarna i över 400 år.
Klostret heter på latin Nova Vallis.
Att ta sig till Nydala klosterkyrka
Nydala klosterkyrka ligger vackert beläget vid sjön Ruskens norra strand i Värnamos kommun.
Kommer du från Jönköping så tar det dig cirka 50 minuter att köra de 6 milen söderut på E4 mot Malmö, vid avfart 91 och trafikplats Stigamo så tar du av och följer väg 30 mot Vrigstad och strax innan Vrigstad så tar du av mot höger och följer väg 127 mot Nydala och strax kommer du att se klostret på vänster sida när du kommer till samhället Nydala
Klostrets historia
Klostret har haft en bräcklig historia då det båda har brunnit ner i en brand då bland annat kyrkklockorna förstördes år 1471 och klostret våldgästades även av Danskarna och Kristian tyrann lät döda abboten år 1521 och i och med reformationen genomfördes år 1527 så togs klostret över av den svenska kronan. och år 1529 så upplöstes klostret och byggnaderna lämnades att förfalla.
År 1688 så reparerades kyrkan och återinvigdes som en församlingskyrka och inredningen går i barockstil.
År 1704 byggdes det nuvarande tornet och förses med klockor.
Här ser du en bild på hur klosterområdet kan ha sett ut och de mörka områdena på kartan är det som finns kvar idag.
Det första du kommer att lägga märke till är det gamla Portkapellet som är beläget utanför klosterkyrkan som troligtvis har byggts upp redan i slutet av 1100-talet av munkarna.
Portkapellet kallades även för Bond kyrkan och användes då främst av de som inte fick komma innanför klostret strängt slutna murar.
Port kapellet ger en tydlig känsla av det stilideal som Cisterciens munkarna i allt levde efter-; enkelheten- i tjocka murar med huggen, kluven marksten.
Klosterträdgården som du ser är återuppbyggd som en medeltida ört -och kryddträdgård för att så mycket som möjligt efterlikna den som fanns här då munkarna levde och verkade här.
När du kliver in i klosterkyrkan så kommer du mötas av en kall kyrka med tjocka murar. 1700-tals kyrkan är exempel på den karolinska barocken med frossande färg och form. du möts av en minimalistisk inredning som präglade munkarnas stilideal.
När du kommer in så lägger du direkt märke till den mycket vackra predikstolen som är rikt utsmyckad med apostlafigurer och änglar och under baldakin taket svävar en försilvrad duva vilket är symbolen för den heliga anden.
Det som är annorlunda med denna kyrka och som jag la märke till direkt är att kyrkorgeln som brukar vara placerad en trappa upp på den södra läktaren inte var belägen där utan den finns att beskåda till höger när du kommer in i kyrkan. till höger om kyrkorgeln mynnade den den så kallade nattrappan som ledde till präst munkarnas sovsal direkt in i kyrkan, som från tidig morgon fylldes med bön, mässor och sång, “ora et labora” ( bed och arbeta) var Cisterciens munkarnas motto.
Jag hoppas att du får en trevlig vistelse här!
Comments