Olsbrostenen
- Patrick Ellman
- 29 mars
- 2 min läsning
Uppdaterat: 30 mars
Olsbrostenen är från början av 1000-talet och är en av Sveriges vackraste och mest välbevarade runstenar.
Olsbrostenen är unik i Sverige då den berättar om ett vikingabesök i Estland.
Kan du lista ut vad det står på runstenen?

Att ta sig till Olsbrostenen
Olsbrostenen är belägen strax söder om Åsarp kör nordväst på väg 46 och efter cirka 350 meter efter Ica nära i Åsarp så tar du vänster till Gatugårdsgatan och efter 550 meter så tar du vänster igen in på en liten väg och efter cirka 400 meter så ser du den mycket vackra Olsbrostenen på vänster sida.

Kommer du söderifrån med bil från Ulricehamn så kör du cirka 32 km på riksväg 46 mot Åsarp så tar det dig cirka 30 minuter att köra till Åsarp.
Om Olsbrostenen
Olsbrostenen är en mycket egenartad runsten och ristningen är utförd grovkornigt och hårt granitblock i storleken 2,1 meter x 1,6 meter och har troligen stått på samma plats, åtminstone sedan 1600-talet. Om detta är den ursprungliga platsen är svårt att veta idag men den står på en icke utgrävd gravplats.
Runstenen går att datera bronsåldern eller till den äldre järnåldern.
Ristningen är tydlig och väl huggen med ett fyrfota djur som föreställer ett stort lejon med knutna ben och flikar som bildar en yvig man och högst upp på runstenen så ser du ett kors.
Troligen är runstenen skapad under tidsperioden år 1020-1050 efter Kristi födelse.
texten är nästan lika intressant som ornamentiken* och Olsbrostenen är den enda kända runstenen som nämner landet Estland, dock finns ett liknande namn på ett tiotal runstenar i Uppland.
Ristarens signatur som återfinns utanför runslingan är dock mycket svår att tyda men mansnamnet Havarðr är den troligaste tolkningen.
Har du listat ut vad det står på stenen?
kufi : rsþi : stin : þesi : eftR : ulaf : sun : sin · trk · hrþa · kuþan · hn · uarþ · trbin · i · estlatum · hu(a)rþ(r) · iuk · s--

På runsvenska står det följande
Gufi ræisti stæin þennsi æftiR Olaf, sun sinn, dræng harða goðan. Hann varð drepinn i Æistlandum. Havarðr(?) hiogg s[tæin]
På nutida svenska står det följande
Guve reste sten denna efter Olav, sin son, ungersven mycket god (dvs. en mycket dugande ung man). Han var dräpt i Estland. Håvard högg stenen.
Förklaring *
Ornamentik är ornament, konst, konsten att ornamentera, eller läran om ornament och deras rätta användning i ett visst sammanhang.
Ornamentik kan även användas som sammanfattande beteckning för hur ornament uppfattas och används, dels under en viss epok, dels med tanke på det sätt varpå ornament används i serier eller system. Stilisering, rytmisk upprepning och symmetri är vanliga drag hos ornamentik, och den kan vara skulpterad, målad, ingraverad etcetera . -Källa: Wikipedia.
När du är i Åsarp så missa inte att besöka både Ekehagens forntidsby
och Basta kvarn.
Läs mer på Ekehagens forntidsby på https://www.ellmantravelguide.com/post/ekehagens-forntidsby
och om Basta kvarncafe på https://www.ellmantravelguide.com/post/basta-kvarn-och-caf%C3%A9
Passa på att njuta av denna historiska plats med denna mycket välvårdade runsten!
Comments