top of page
Patrick Ellman

Pompei

Pompei är en av de mest välbevarade romerska städer som finns.

Pompei är en antik stad som grundades på 500 talet före Kristus av Osker innan man blev en romersk koloni år 89 efter Kristus och redan innan staden togs över av romarna så var det en viktig hamnstad.

Men klockan ett den 24 augusti år 74 efter Kristus drabbades staden Pompei och dess omgivning av ett vulkanutbrott från Mount Vesuvius som de trodde hade varit endast ett berg, Magma slungades upp 500 meter upp i luften och kyldes därefter ner till pimpsten innan de föll ner mot staden och förstörde allt i dess väg. Staden täcktes av aska och pimpsten och alla invånare dog troligtvis av gaser och nedfallna stenar. När vulkanen tystnade efter 18 timmar så var staden fylld med ett 6 meters djupt lager av aska och pimpsten och staden glömdes sedan bort

Man återupptäckte staden Pompei av en slump på 1500 -talet och började gräva ut staden i slutet av 1700-talet och pågår ännu.

Pompei finns inskriven sedan 1997 som ett världsarv på UNESCO.



Översiktsbild över området Pompei utanför Neapel,italien
Översikts bild över Pompei

Att ta sig till Pompei


Pompei ligger cirka 22 km sydost om den mycket intensiva staden Neapel eller Napoli som vi också kallar den ligger i södra Italien.


Om du väljer att åka tåg så tar det dig cirka 40-45 minuter att ta sig med tåg L1 från Napoli Porta Nolana som ligger inne i Napolis centralstation ( fråga dig fram inne på centralstationen).


Ta tåg L1 mot Sorrento och Capri kusten och gå av vid station Pompei Scavi, denna tågsträcka är mycket populär så tågen blir lätt fullbokade så köp din tågbiljett i tid, en enkelbiljett från Napoli som kostar runt 3 euro beroende på avgångstid.



tåg till Pompei från Neapel
Tåget till Pompei från Neapel


Från tågstationen så är det en kort promenad sträcka fram till entrén till utgrävnings området.



entren till till utgrävningsområdet Pompei
Entrén till till utgrävningsområdet Pompei

Vad kostar det?


Pompei är ett mycket välbesökt turistmål och köerna hit på helgerna kan bli långa och de släpper endast in en begränsad mängd med turister så ett tips är att du besöker Pompei på en vardag då det är mindre turister här.


Priserna varierar beroende på vad du önskar men räkna med att ett besök här inne tar cirka 4 timmar och det är dåligt med restauranger och toaletter inne på området så ta med dig vatten för här kan det bli riktigt varmt då solen lyser och reflekteras i gatstenarna.

Vi valde att förboka en guidad tur via Pompeis hemsida och den kostade 49 euro och guidningen tog 3 timmar , vilket jag inte ångrat en sekund för när vi gick runt på egen hand efteråt så förvillande vi oss och gick fel trots att man är bra på att läsa en karta men allt kändes som att det flöt ihop, det är så mycket att se och ta in när man går runt här så jag kan varmt rekommendera en guide.


Vill du gå runt själv med audio guide och karta så kostar det cirka 23 euro.


Vill du hoppa över audio guide så kostar det dig 19 euro.


Läs mer för öppettider och aktuella priser på https://www.pompeii-tickets.com/


Det finns såklart även organiserade utflykts turer som anordnas från Neapel med buss och guide men då får man räkna med en kostnad på 100 euro och uppåt.



Vad kan du förväntas att se inne i Pompei?


När du kommer in i området så blir man verkligen förbluffad över hur allt kunde har varit täckt av aska och stenar och att denna stad hade fallit i glömska.

Du kommer också att bli helt förbluffad och imponerad av hur allt har kunnat blivit utgrävt och och är i så välbevarat skick,( ta i beräkning att endast en tredjedel är utgrävt i nuläget)  man tappar hakan av förundran och det känns som att du reser tillbaka i tiden till romartiden när du går på dessa mycket välbevarade gator och dricker samma vatten som de gjorde då livet pågick här som om inget hade hänt och ingen trodde att vulkanen skulle få sitt första utbrott på över 800 år som sedan ödelade hela staden.


De har ett ordspråk här som lyder. - Livet och döden- Livet i Romarriket och döden i dödsriket.


Här listar jag lite av allt du kan se inne i staden Pompei.


  1. Huvudgatan - här ser du spår av gamla kärror som har slitet ner stenarna som gatorna är belagda med.




En romersk väg i Pompei
Så här ser vägarna ut i Pompei och stenarna fungerade som övergångställe


  1. Basilikan/ handelskammaren.


  1. Forum som är en mötesplats 



Forum inne i Pompei som var en mötesplats
Forum fungerade som en mötes och handelsplats inne i Pompei

en portal med mount vesuvius i bakgrunden
Vy från Forum inne i Pompei med Mount Vesuvius som ödelade staden.


  1. Spannmålsmagasin


  1. Saluhallen


  1. Terme del forno


  1. Mysterievillan


  1. Faunans hus- det största boningshuset som har upptäckts


  1. Bordellen



bilder inne i ett romerska horhus i Pompei
väggmålningar som visar vad som erbjöds inne i ett horhus i Pompei

Här på bilden ovan ser man målningar som har hittats inne på bordellen om vilka tjänster som erbjöds.



en stensäng
Bilden föreställer en säng i sten inne i horhuset

Här är en säng i horhuset som de har grävt fram.


  1. Pompeis äldsta badanläggning


  1. Stora amfiteatern



den stora amfiteatern inne i Pompei
Den stora amfiteatern inne i Pompei


  1. Gladiator barackerna


  1. Lilla amfiteatern


  1. Flyktingarnas trädgård


Du kommer bli förbluffad av allt du kommer att upptäcka inne i det arkeologiska området, Man har hittat människor som har blivit levande begravda i aska och som du nu kan beskåda på nära avstånd vilket är en minst sagt märklig upplevelse.



en person täcktes av aska vid utbrottet i Pompei
En mumie som hittades under utgrävningarna, denna är dock fylld med gips


Förutom levande begravda människor och välbevarade gator, byggnader och föremål så en mängd mosaik och väggmålningar



Jag kan även rekommendera dig ett besök inne i Napoli/ Neapel på Napolis arkeologiska museum där de förvarar mosaik, porslin, kroppar och en del statyer och annat som inte kan förvaras inne i staden Pompei.


Visste du att..?


  • År 79 e.Kr. hade staden Pompei en befolkning på omkring 20 000 invånare. Grannstaden Herculaneum hade endast 5 000 invånare. Pompei var en typisk romersk småstad där man inte hade behov av hyreshus i flera våningar.


  • Husen i Pompei hade inga fönster ut mot gatan, utan endast en smal gång som ledde in i huvud rummet, atrium, som oftast hade en öppning i taket för ljus och regnvatten. I rummet mitt fanns en bassäng som samlade upp regnvattnet. Bakom atriet fanns ofta ett rum som betraktades som ett ”herrerum” (tablinum) och på båda sidor om atrium fanns små rum.

  • Det var husägarna som ansvarade för trottoarerna. De varierade av kvalitet från grus trottoarer till sådana av marmor. Det var staden som anlade gatorna. Överst på dessa fanns det stora flata stenar. Det fanns ingen gatubelysning i Pompei, men vid ingångarna till en del affärer fanns det lampor.

  • Många hus saknade kök. Man köpte mat i barer och restauranger. Det fanns över 100 sådana i Pompei och ca 20 hotell. I den lilla staden fanns det tre varmbadhus, en teater och en konsertsal samt en amfiteater som kunde ta emot 15 000 åskådare.

  • När Pompeis väggmålningar upptäcktes på 1700-talet slog det världen med häpnad. Färgerna blandades med vax för att lysa upp de halvmörka husen. Många av dessa arbeten går tillbaka på för länge sedan förlorade grekiska original, vilket ger världen kunskap om grekisk-romersk målning. Pompeis mest kända konstverk är en 6x3,5 meter stor golvmosaik som föreställer Alexander den stores seger över perserna. Den är hopsatt av 1,5 miljoner vita och färgade kuber av glas och marmor. Konstverket importerades från Egypten för att pryda ett förmögen Pompei-bos hus.


en enorm stor moasik på3,5 * 6meter
En golv mosaik på 3,5 * 6meter innehållande över 1,5 miljoner mosaikbitar


  • När forskarna gjorde sina utgrävningar i Pompei fann man att klotter på väggarna var lika vanligt då som nu. Både vuxna och barn hade klottrat lika friskt. En stor del av klottret är detsamma som nu finns i våra nutida offentliga lokaler. Jag har markerat de som jag tycker är lite fyndiga!

    Här är ett urval av ”skrifterna”:


  Måtte du,djävulens krögare, drunkna i ditt pissvin.

-    Tertius, du är ful.

-    Den 24 maj var kejsaren här, det var söndag.

-   Den 19 april bakade jag bröd. Jag hade snuva.

-    Jag har till min ledsnad hört att du är död. Ja, adjö då.

-    Gladiatorn Cresens är små flickors läkare.

-    Pissa inte här, brännässlorna är höga.

-    Samius hälsar Cornelius: Gå och häng dig.

-    Må den som tar min älskade ifrån mig, slukas av bergens björnar.

-    Alla guldsmeder förordar Gaius Cuspius Pansa som tjänsteman.

-    Gladiatorn Celadus, tjejernas tjusare, tjejernas hjärtklappning.

-    Alla skriver på väggarna, utom jag.


  • Sedan Pompei upptäcktes på 1700-talet, har 44 hektar av den antika staden grävts ut men ännu återstår en tredjedel. Det kommer behövas hundratals arkeologer för att undersöka resten av området och man beräknar att det kommer kosta en miljard kronor.


  • Pompei och Herculaneum finns idag med på UNESCO:s världsarvslista. Pompei är den enda antika staden där hela den topografiska strukturen är bevarad exakt som den var när den byggdes för drygt 2 000 år sedan.


Att tänka på


När du besöker Pompei utgrävnings område så ta med dig rikligt med vatten för det kan vara mycket varmt här under vår-, sommar- och höst säsongen.

Det finns endast en plats på hela området där man kan köpa dryck och mat på och det finns begränsade platser.

Du kan ta vatten ur de brunnar som finns inne på området och det är väldigt grumligt men om du skakar ordentligt på flaskan så blir vattnet genomskinligt och helt ok att dricka.


Ha bekväma skor på dig för det är jobbigt att gå runt här i området, det är högt att gå upp på de gamla trottoarerna som finns  och marken är för det mesta väldigt ojämn.



Smal gata med gamla spår av kärra
En smal gata inne i Pompei


Jag hoppas att du får en trevlig vistelse här i Pompei för det var en underbar plats som du måste besöka när du är i närheten av Neapel!





Comments


bottom of page