top of page
Patrick Ellman

Svalbard – Longyearbyen

Svalbard är avlägset, mystiskt och extremt.

Det är isen, havet och vinden som har format spetsbergen, Svalbards största ö.

Longyearbyen är en stad på spetsbergen i ögruppen Svalbard. staden är ett administrativt centrum i Svalbard och med sina drygt 2000 invånare, dess enda stora ort. Staden är en av världens nordligaste bebodda platser, flertalet av invånarna är norska medborgare, men alla medborgare i de länder som har undertecknat ”spetsbergtraktaten” får fritt bosätta sig på Svalbard.

Valuta

På Svalbard som tillhör Norge så här används NoK

Flyga till Svalbard och Longyearbyen

Det är två flygbolag som flyger till Longyearbyen och det är SAS och Norwegian

Norwegian flyger direkt och tar 3 timmar medan SAS har två alternativ antingen flyger direkt eller har en mellanlandning i Tromsö för lastning av gods till Svalbard och den flygningen tar 4,5 timmar.

Transfer från flygplatsen

Flygplatsen ligger ca 5 km från staden Longyearbyen.

Flygbussen kostar 75 NoK och den tar ca 15 minuter och den stannar vid samtliga hotell i staden.

Taxi kostar mellan 150 -200 NoK.

Det går att hyra bil via Arctic auto rent men detta anser jag vara värdelöst för du får inte köra utanför staden om du inte bär vapen.

Boende

Det finns ett flertal hotell och vandrarhem i Longyearbyen såsom

Sas Radison, Basecamp hotell, Gjestehuset 102 och Svalbard hotell.

Vi valde att bo på Sas Radison som är ett mycket bra hotell med bra och varierande frukost, hotellet har en ”spaavdelning” med bastu och en utomhus jacuzzi som värms upp till ca 38 c och den är skön att sitta i när det var – 35 c ute

Att ta sig runt

Då staden är liten och att du inte får lämna den utan vapen utan måste ha en guide med dig så är man begränsad för sin egen säkerhet men man kan promenera och upptäcka staden och upptäcka allt som är ”världens nordligaste” som tex. Kyrka, restaurang, bryggeri osv.

Att upptäcka

Man åker först och främst till Svalbard för att upptäcka naturen, här kan du se norrsken, det finns en applikation som heter ”northern lights” och här kan man följa när norrskenet passerar Svalbard och snabbt ta sig ut och ta dina mest fantastiska naturfoton.

Det finns ett mycket stort utbud av utflykter med mycket bra guider.

Här kommer ett axplock:

  1. Beundra den arktiska naturen genom att åka hundspann, vilket är en fantastisk upplevelse, här får du vara med att sätta fast hundarna och köra hundspannet själv, turen avslutas med att du får se hunduppfödningen samt bjuds på en lättare fika, denna tur går både på dagtid samt kvällstid och vi valde den på kvällen.

  2. Det finns en utflykt som heter citytour men som är mer än vad den låter, Du körs runt i byn i buss och guiden berättar om

Longyearbyens historia samt kör dig även utanför staden och ut i vildmarken till ett gruvområde där du kan beundra den magiska utsikten, du får även se vart all världens fröer sparas, dock kommer du inte in för det gör nämligen endast den personal som arbetar där.

  1. Det finns även en kombinerad snöskoter och glaciär tur som jag starkt kan rekommendera, under denna utflykt åker du rakt ut i den vilda naturen och får gå på en glaciär och t.o.m. komma in under den.

  1. Jag kan även rekommendera en guidad visning av Svalbards bryggeri där du får en bra insyn hur ölen görs samt provsmakning av 5–6 olika ölsorter.

  2. Det finns även ett museum på Svalbard som jag varmt kan rekommendera då man får en större insikt om hur Svalbard en gång varit under den tid då kolgruvorna var dominerande på ön.

Läs mer på www.visitnorway.se och

Roliga fakta om Svalbard.

  1. Lag på att bära vapen:

Då beståndet är stort av isbjörnar (ca 3500) så finns det en lag på Svalbard att befolkningen måste bära vapen om de befinner sig utanför staden (det finns markeringar som säger att du befinner dig utanför staden)

  1. Alla hus i Longyearbyen står på pålar.

Longyearbyen är Svalbards största och enda stad med sina ca 2000 invånare, och eftersom staden är täckt med is året runt och på sommaren när isen är mindre så står husen på pålar för att undvika att husen sjunker ned i isen och för att undvika översvämningar från bergen som omger staden.

  1. Katter är förbjudna på Svalbard

Ekosystemet på Svalbard är isolerat och är mycket sårbart för främmande djur och växtarter. Det finns ett rikt fågelliv med sällsynta arktiska arter och det skulle ett bestånd av katter kunna andra drastiskt på.

  1. Olagligt att dö på Svalbard

Det finns en 70 årig gammal lag på Svalbard som förbjuder invånarna att avlida.

Problemet är att jorden är så kall att liken inte kan brytas ned och permafrosten rörelser blottlägger med tiden de begravda liken.

Skulle du avlida så fraktas din kropp till fastlandet.

  1. Olagligt att föda barn på Svalbard

Det är olagligt att föda barn på Svalbard och 4 månader innan planerad födsel så måste du befinna dig på fastlandet, detta är för att det inte finns något sjukhus på Svalbard utan endast en mindre vårdcentral.

5 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page