top of page
Patrick Ellman

Valencia

Valencia är Spanien tredje största stad och ligger i östra Spanien mitt i Levante bukten mellan Alicante och Barcelona.

Valencia har cirka 800 000 invånare och 1´600 000 om man räknar med invånarna i storstadsområdena.

Bra att veta

Du kanske är bra på det spanska språket med i Valencia så pratar dem Valenciano, vilket kan vara svårt att förstå. Valenciano är ett officiellt språk i denna region och då kommer även att upptäcka att menyer och vägskyltar är på Valenciano, men oftast så står det på spanska under det valencianska ordet.

Att ta sig till Valencia

Man kan åka till Valencia en dag eller över en weekend eller kombinera den med sin vistelse i t.ex. Alicante.

Att flyga till Valencia över en weekend kostar runt 1500–2000 kronor och de flesta flygbolag flyger till Valencia såsom Lufthansa, KLM, Air France.

Om du redan befinner dig i tex Alicante och vill åka upp till Valencia över en dag eller två så skulle jag rekommendera er att antingen ta hyrbil från Alicante eller tåget.

Att hyra en bil i Alicante och ha den i 2 dygn kostar runt 30–50 € utan försäkring med försäkring så får du räkna med uppåt 150-200€

Om du föredrar tåg så kommer du att få åka med tågbolaget renfe och det kostar runt 14-19 € enkel resa och det tar cirka 2 timmar.

Läs mer och boka på https://www.renfe.com.

Tågstationen i Valencia.

Att ta sig från flygplatsen

Valencias flygplats ligger cirka 8 km från centrum och jag anser att denna flygplats är en av de sämsta som jag har varit på pga.dålig service och gamla plaststolar / bänkar i terminalen.

Att ta sig från Valencias flygplats kan man antigent göra med flygbuss eller med tunnelbana.

Du kan ta buss 150 (metrobus) som avgår var 25 minut och det tar cirka 28 minuter och kostar 1,45 € (tänk på att bussen inte går på söndagar och helgdagar)

Om du väljer att åka tunnelbana så finns det två linje 3 & 5 som åker till centrum och det tar cirka och kostar för en enkel resa

Man kan även köpa Valencia Tourist card och det kostar 15€ för 14 timmar och 20 € för 48 timmar och 25 € för 72 timmar och då har du även rabatter till museum osv.

Hotell i Valencia

Det finns såklart ett stort utbud av hotell i Valencia och det finns i alla prisklasser och genomsnittspriset för ett dubbelrum kostar cirka 849 kr/ natt.

Vi valde att bo ett hotell som heter Primus Valencia som ligger mitt i centrum på en gata som heter Menorca 22.

Läs gärna mer på www.booking.com.

Att ta sig runt i Valencia

Det är vackert och lätt att ta sig runt i staden men under sommaren kan det vara riktigt hett i Valencia så jag skulle rekommendera er att ta bussen eller annan lokaltrafik om värmen tar illa på er.

Man kan betala kontant på bussen och det kostar cirka 1,5€ för en enkelresa inom staden.

Att upptäcka

Det finns en del att se och upptäcka i Valencia och här ger jag dig ett par smakprov.

Ciutat de les arts i les Ciénies (CAC) är ett komplex av flera olika museer och kulturintuitioner mitt i staden, byggnaderna är lite futuristiska och påminner om StarWars eller liknande, gå runt här och bara förundras över de annorlunda och vågade byggnaderna och detta är Valencias största turistattraktion.

Den mycket vackra byggnaden ”CAC”

Hemisféric ligger i samma område och är ett vetenskapsmuseum och planetarium. Entrén hit kostar 6€

Hemisféric.

Palau de les arts Reina Sofia ligger också i samma område som de två ovan och detta är en opera-, teater- och sportbyggnad.

Palau de les arts Reina Sofia.

Oceanográfic ligger också detta i samma område och det inrymmer Europas största akvarium. Entrén hit kostar 23:30€

Till alla ovanstående attraktioner kan du köpa kombinationsbiljetter till rabatterade priser. Las mer under aktuell hemsida.

La lonja de la seda är en sen gothisk byggnad som användes som silkesbörs och är byggd under 1480 talet och är med på Unescos världsarvslista och här får du en uppfattning om hur viktig Valencia var under 1400-talet.

Entrén är billig och den kostar endast 2€ så det är värt att gå in och svalka sig och uppleva historien.

La lonja.

Plaza de Toros är en gammal tjurfäktningsarena som byggdes mellan 1850–1860.

Används ibland som tjurfäktning och till andra evenemang som konserter.

Det finns även ett museum i byggnaden om tjurfäktningens historia och entrén hit är 2€.

Vill du veta mer om arena så läs mer på http://plaza-toros-valencia.blogspot.com.

Plaza de Toros.

Valencia Cathedral är en mycket vacker byggnad i gothisk arkitektur och byggdes under 1200 talet. Den är mycket pampig och vacker att gå runt i, både inom- och utomhus. Katedralen ligger i Gamla stan

Det kostar 7€ att besöka Cathedralen och vill du ha mer information inför ditt besök, läs mer på https://www.valencia-tourist-guide.com/en/attractions/cathedral-of-valencia.html.

Valencia Katedral.

Mina egna tips

När du är i Valencia så måste du passa på att äta den spanska nationalrätten Paella, och den finns i flera olika varianter rid med tex kyckling, kanin, skaldjur osv. och jag kommer inte att rekommendera en speciell restaurang för det finns Paella så gott som överallt så våga prova, du kommer inte att ångra dig, för det smakar magiskt.

När jag ändå är inne på mat så ska jag be dig att prova på att dricka den typiska drycken Horchata, som är en jordmandelsdryck och kommer från Valencia området.

Jag skulle även rekommendera er att gå till Mercado de Colón eller som den också kallas Columbus marknad och den ligger i centrala Valencia och nu för tiden så är det ett område med restauranger och caféer i en jättemysig miljö i två olika våningsplan, så gå gärna hit och njut av atmosfären.

Den ligger i närheten av gamla stan på Carrer de Jorge Juan 19.

Vill du shoppa så kan jag varmt rekommendera er att besöka shoppinggatan Gran via där alla kända märkesbutiker finns.

Det brukar vara varmt i Spanien under sommarmånaderna med temperaturer upp emot 30-40c och då kan det vara skönt att svalka av sig i havet och jag kan rekommendera er att besöka stranden Malvarossa och det kan passa att ta med sig barnen hit för här är det långgrunt så det kommer att passa hela familjen och om du inte vill bada så är det mycket trevlig att promenera utefter strandpromenaden och hamnen med alla restauranger och barer.

Jag hoppas att ni får en trevlig vistelse i Valencia!

4 visningar0 kommentarer

Commenti


bottom of page